Malware er fellesbetegnelsen på alt som er skadevare. Virus havner under denne kategorien, sammen med Spyware, Trojaner, Rootkit, Ramsomware og Ormer.


Det finnes flere gode gratisprogram som kan hjelpe deg, men det aller beste er å ha en egen sikkerhetspakke fra en av de større sikkerhetsbedriftene. Det kan være Symantec, F-Secure,Norman Safeground, eller Kaspersky. Dette er bedrifter som har spesialisert seg på å utvikle programvare for å beskytte deg. Vår klare anbefaling er å kjøpe en sikkerhetspakke fra et slik selskap.

Det finnes også gratisprogram som kan være til hjelp. Disse mangler gjerne sanntidsbeskyttelse, men har gode scannere, og detektor løsninger.

Du kan finne noen av disse her:

Om du tror du har blitt infisert, start PCen i Windows sikker-modus, å kjør en av de overnevnte programmene. Årsaken til at du bør starte i sikker-modus er fordi PCen starter da bare det som er helt nødvendig for å kjøre PCen, uten å starte noe ekstra program eller tjeneste. Da vil (vanligvis) heller ikke den skadelige programvaren starte, og anti-malware programvaren har større sjangs for å identifisere og fjerne den uønskede programvaren.

Om du ønsker å minimere trusselnivået til det helt minimale, kan du installere Ubuntu eller Debian på PCen din. Dette er operativsystem som erstatter Windows, med de fordeler og ulemper det medfører. Fordeler er at det er et gratis operativsystem, med eget oppsett av filer, program, og måter å gjøre ting på. Ulempen er at om du er avhengig av spesifikk programvare, så er det ikke sikkert at det vil fungere. Dette må da bli en vurdering som hver enkelt må ta. Muligheten er tilstede her: