Virtualisering kan være en god måte å teste programvare eller operativsystem på. Fordelen med å virtualisere er at du kan prøve ut f.eks. Linux på Windows installasjonen din før du da eventuelt bytter ut denne. Det eneste du trenger er programvare som benytter seg av virtualiseringsteknologi som gjerne er i prosessoren som står i PCen din (Intel VT). Du finner flere forskjellige program som kan hjelpe deg med dette. Jeg fokuserer i denne posten på Virtualbox fra Oracle. Det er dette jeg har brukt selv, da det er brukervennlig, og kraftig.

Du kan laste ned programmet på denne siden. I skrivende stund er det versjon 5.1.18 som er siste versjon.Som du kan se på bildet over, så er det mulig å ha mange forskjellige virtuelle datamaskiner på en og samme PC. Begrensningen er det du som bestemmer. Du velger hvor mye RAM, hvor mange kjerner på prosessoren, hvor mye minne av grafikkortet og hvor stor plass på harddisken det skal være. Det er da viktig å vite f.eks. hvor mye RAM Ubuntu 15.04 (som eksempelet over viser) trenger for å kjøre og for å bruke det. Du kan lese ut i fra bildet at vi har definert 4 GB ram, prosessoren har 2 kjerner, 20 GB harddisk, grafikkminne er på 128 MB. I tillegg har den PCen tilgang til internett gjennom nettverkskortet i Windows (Bridged adapter), lyden er delt med hoved-operativsystemet, og USB er også lov. Det som er greit å få med seg er at PCen har et 64-bit operativsystem. Dette får du bare ved å aktivere VT (Virtualization Technology) i BIOS. Se gjerne denne siden for hjelp til dette.

Du trenger installasjonsmediet til det operativsystemet du vil installere. Dette finner du gjerne på nedlastningssidene til de respektive systemene. Se forøvrig listen nedenfor med linker til nedlastningsidene til operatisystemene:

Fordeler med virtualisering

Ulemper med Virtualisering

Om du ønsker å vite mer om virtualisering er det bare å ta kontakt.